Att skapa med textil

 

Det här är mitt första inlägg på denna blogg och det känns både roligt och svårt på en och samma gång. Jag vet inte riktigt var jag ska börja men tänker att det ändå måste vara någonstans kring kärleken till hantverk, textil och kvalitet. 

För mig är ett vackert tyg eller ett fantastiskt garnnystan nästan omöjligt att motstå. Jag vill ha det. Inte nödvändigtvis för att skapa något. Ibland nöjer jag mig med att gå och känna på  och drömma kring material jag köpt. 

Tanken är naturligtvis att jag ska göra något med det och när jag köper t.ex. ett garn har jag en speciell tanke om vad det ska bli, som jag sedan glömmer, eftersom jag inte hinner med att skapa i samma takt som jag handlar nytt. Det är lite synd att tappa bort goda idéer så från och med nu ska jag försöka att alltid sätta lappar på det jag köper så att jag åtminstone har en chans att komma ihåg den ursprungliga tanken. Risken är ju annars att mina garner och tyger blir liggande utan att jag gör något med dem. 

Jag gillar perfekt eller i alla fall i närheten av perfekt men jag lyckas aldrig nå dit. Istället njuter jag av känslan av sköna naturmaterial, av färg och form. Det är perfekt i sig. 

För mig är det svårt att sitta stilla men när jag handarbetar är jag i stillhet och jag älskar det. Jag kan sitta framför en brasa, framför en film eller tillsammans med vänner utan att bli rastlös. Det är härligt. 

Att arbeta med garn ger mig inre lugn, att arbeta med tyg ger mig fokus och båda är som meditation. En stunds närvaro, mindfulness, när den är som bäst. Jag är helt säker på att serotonin (kroppens egna sociala lyckoämne) utsöndras när jag arbetar med händerna och oxytocin (kroppens lugn och ro/måbra hormon) utsöndras när jag arbetar med naturmaterial. Det skänker i vilket fall välbefinnande och därmed bidrar det till hälsa.

Sociala medier är en härlig inspirationskälla. Jag är full av beundran inför allt vackert jag hittar där. Fantastiska kläder, filtar, kuddar, leksaker osv. 

Det som slår mig mest är vilken oerhörd kreativitet och lekfullhet det finns bland alla handarbetsentusiaster. Och, hur mycket denna entusiasm smittar av sig. 

Senast igår hittade jag ett underbart litet konto på instagram, @garngott och lotsades därifrån vidare till en hemsida www.garngott.se som gjorde mig knäsvag av glädje. 

Detta konto är underbart och helt fantastiskt lekfullt. Från och med nu är jag officellt ett fan av den kvinna som skapar dessa alster. 

Till mig själv och alla andra så säger jag testa och lek. Gör saker ni tycker om och var stolta över det ni åstadkommer. 

//Monica

10 Jun 2019

 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)